«

»

sep
27

Uitkijktoren in UHSB

Op donderdag 22 september heeft Natuurrmonumenten een ontwerp ontvangen voor een uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied ‘De Onlanden’, ten zuidwesten van de stad Groningen. Het ontwerp is het resultaat van een studie naar de mogelijkheden van optimale toepassing van ultra-hogesterktebeton (UHSB). Natuurmonumenten heeft het ontwerp cadeau gekregen en gaat op zoek naar financiering voor de realisatie ervan.

Ontwerp

De uitkijktoren is ontworpen door architectenbureau UNStudio in samenwerking met ABT, BAM en Haitsma Beton. Het ontwerp gaat uit van een 24 m hoge uitkijktoren en steekt daarmee circa 5 m boven de bomen uit. De toren biedt uitzicht op het 3000 ha tellende natuurgebied dat is ingericht als de grootste waterberging van Nederland.

Via een eerste trap worden de bezoekers naar het eerste plateau geleid op 10 m hoogte. Hier wordt een keerbeweging ingezet die de bezoekers laat terugkijken naar het met de houtwal omzoomde weidegebied. De volgende trap leidt de bezoekers door de boomkronen naar het tweede plateau, dat op 20 m hoogte uitzicht biedt over het natuurgebied richting de stad Groningen. Via de laatste trap wordt tenslotte het hoogste plateau bereikt op 24 m. Dit plateau geeft rondom een vrij en weids uitzicht over ‘de Onlanden’ en de skyline van Groningen met het beeldbepalende Gasunie gebouw (de Apenrots) en het DUO & Belastingdienst gebouw (Cruiseschip). De drie trappen hebben in totaal 134 treden.

De ranke belijning van de uitkijktoren roepen gelijkenis op met de silhouet van een hert. Het ontwerp heeft daarom de (voorlopige) naam ‘Het Hoge Hert’ meegegeven.

 

UHSB toren

Het ontwerp van de UHSB toren (UN Studio)

Casestudie

De uitkijktoren is het resultaat van drie casestudies die, op initiatief van het Cement&BetonCentrum, zijn uitgevoerd naar de toepassing van UHSB in de bouw. Doel van de studie was de eigenschappen van het materiaal optimaal toe te passen in een realistisch en functioneel ontwerp. In het integrale projectteam met ontwerpers, ingenieurs en bouwers is gezocht naar een oplossing waarin architectuur en constructie elkaar versterken.

UHSB

De uitkijktoren moet worden uitgevoerd in een hybride constructie bestaande uit een combinatie van staal en UHSB. Staal wordt gebruikt waar de trekspanningen leidend zijn, UHSB manifesteert zijn eigenschappen op die posities in de constructie waar de drukspanningen het ontwerp bepalen. UHSB onderscheidt zich van gewoon beton doordat het een enorm hoge dichtheid heeft, staalvezels bevat en een extreem fijne korrelopbouw heeft. Deze bijzondere eigenschappen maken het mogelijk grote drukspanningen toe te laten in slank gedimensioneerde constructies. De borstwering rondom de trappen en plateaus zijn voorzien in RVS-gaasweefsel zodat een maximale transparantie met een goede veiligheid  kan worden gecombineerd.

Bron:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.uhsb.nl/?p=627

Geef een reactie