«

»

mei
24

Serie productie – deel 3; vezeloriëntatie in vvUHSB

De vezeloriëntatie is erg belangrijk om een hoge trek/buigtreksterkte te behalen. Gestreefd moet worden naar een oriëntatie waarbij de vezels parallel aan de lengte (overspanningrichting) van het element liggen. Naar de beste stortmethode voor het beïnvloeden van deze oriëntatie is al veel onderzoek gedaan.
Dit artikel maakt deel uit van de serie; de productiemethode van elementen in vvUHSB. Klik hier voor het hoofdartikel.
Om de beste verdeling van vezels in de mix te krijgen is het belangrijk dat de vezels pas als laatst aan de mix toegevoegd worden. Dit moet geleidelijk aan gebeuren om clustervorming te voorkomen.
.
storten met vezelorientatie invloed

Fig. 1 (a); het storten volgens de vloeimethode (b); onregelmatig storten

.
Uit onderzoek aan de Hokkaido University (Sapporo, Japan) [1] blijkt de vloei-methode een goede storttechniek te zijn om invloed uit te oefenen op de vezeloriëntatie. Bij deze techniek stort men een rechthoekige mal (voor bijv. een balk) vanaf één korte zijde waardoor de mix door zijn zelfverdichtende werking over de lengte naar de andere korte zijde vloeit (Figuur 2). Tijdens dit vloeien nemen de vezels een parallel aan de vloeirichting liggende oriëntatie aan. De oriëntatie aan het begin en uiteinde van de mal zijn echter moeilijk te beïnvloeden en zullen dus wat onregelmatiger zijn (figuur 1a). Het is dus gunstig om te zorgen dat er een zo groot mogelijk vloeigebied is. Bij het storten van teststukken is dit moeilijk omdat er met kleine elementen gewerkt wordt. Dit is op te lossen door in een langwerpige mal te storten en middels stalen frames de proefstukken te vervaardigen (Figuur 3). [1]
.
Storten volgens vloeimethode

Figuur 2; het storten van de mal volgens de vloeimethode (1)

.

vervaardigen van proefstukken

Figuur 3; het vervaardigen van de proefstukken (1)

Bronnen:

  • Tekst & afbeelding (tenzij anders vermeld): CAE Nederland B.V.
  • [1] W. Pansuk, H. Sato, Y. Sato, R. Shionaga, “Tensile behaviours and fibre orientation of UHPC”, Hokkaido University, Sapporo, Japan.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.uhsb.nl/?p=500

1 reactie

  1. Paul zegt:

    In dit artikel wordt gesteld dat het het beste is om de vezeloriëntatie in de langsrichting van het element te hebben. Echter is dit afhankelijk van het type element en de krachten die hierop/-in werken. Bij een element belast op buiging kan ik me voorstellen dat de vezels evenwijdig aan de langsrichting lopen. Belast op dwarskracht wordt het echter een ander verhaal.

Geef een reactie