»

jan
27

Studieprijs voor vezelversterkt UHSB

Het is mogelijk om een gebouw zoals De Pontsteiger in Amsterdam uit te voeren in vezelversterkt ultrahogesterktebeton (uhsb) in plaats van staal. Dat stellen twee studenten van de Hogeschool Rotterdam, die daarmee de ENCI Studieprijs hebben gewonnen.

Paul van Rijen en Edwin Koolen berekenden de constructie van De Pontsteiger opnieuw, maar dan met liggers en kolommen van uhsb met staalvezels. “Een bijzonder interessante studie met belangwekkende conclusies, goed opgezet en boeiend geschreven. Het is de eerste prijs meer dan waard”, stelt de jury van de 33ste editie van de ENCI Studieprijs, ingesteld door het ENCI Studiefonds. Van Rijen en Koolen ontvingen op de Betondag in Rotterdam de eerste prijs in de categorie hogescholen. De tweede prijs in die categorie was voor Bas Boom, die de duurzaamheid van betonnen vloeren in stalgebouwen onderzocht. Beton met glasvezelwapening scoort hoog als alternatief voor traditionele wapening.

Hoogovenslak

De samenstelling en eigenschappen van beton werden bestudeerd door Christophe Windels en Mathias Maes, beide van de Technische Universiteit van Gent. Zij eindigden op een gedeelde eerste en tweede plaats in de categorie universiteiten. Maes toonde de invloed aan van vervanging van cement door hoogovenslak op de levensduur van beton. Windels liet zien dat volledig herbruikbaar beton voldoet aan eisen zoals voldoende sterk, bestand tegen afwisselend vriezen en dooien, met voldoende weerstand tegen indringing van chloride en carbonatatie. “Een belangrijke bijdrage aan de kans op toepassing van volledig recyclebaar beton”, volgens de jury.

Winnaars ENCI studieprijs 2010

Bron: Cobouw

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.uhsb.nl/?p=5

Geef een reactie