«

»

feb
24

Folley sanatorium Zonnestraal Hilversum

In Nederland is al een goed voorbeeld vindbaar van een architectonisch project uitgevoerd in VVUHSB zonder toevoeging van traditionele wapening.

 Naam:  Folley sanatorium Zonnestraal

Plaats:  Hilversum

Land:  Nederland

Jaar:  2005

Toegepast: Samenstelling van Hurks Beton

Opdrachtgever: Betonvereniging

Architect: Architect Henket

Constructeur: ABT

De luifel is ontworpen om de ontwikkelingen van de  betontechnologie en constructietechnieken van de afgelopen 75 jaar weer te geven. De luifel bestaat uit een dakvlak van 8 bij 8 meter opgedeeld in 4 prefab kwadranten ondersteund door 4 armen die naar een enkele kolom leiden. De kolom is van RVS, de overige onderdelen van VVUHSB met enkel vezelwapening. Het dakvlak heeft een dikte van slecht 25 mm en wordt verstevigd door ribben in twee richtingen.

UHSB Folley sanatorium Zonnestraal

Constructie

Het dak is opgedeeld in 4 prefab delen om de productie, transport en de montage op de bouwplaats eenvoudiger te maken. Boutverbindingen maken van de vier kwadranten één dakplaat. Ook de verbinding tussen dakplaat en de vier ‘takken’ zijn uitgevoerd met bouten. Om de krachten uit de plaat in te leiden in de ondersteunende takken, zijn RVS componenten ontworpen, die ingestort worden in de dakplaat respectievelijk de takken.

UHSB Folley sanatorium Zonnestraal mal

Productie

De ribben en het dakvlak zijn per kwadrant in één stuk gestort. De bekisting is gemaakt uit triplex. Tijdens het storten is gezorgd dat de bovenzijde van de dakplaat in een horizontaal vlak lag. Voor het ontkisten is gebruik gemaakt van een combinatie van hijsen en luchtdruk. De mallen voor de organisch vormgegeven takken zijn gemaakt met behulp van een 3D-model en een freesmachine. Hiervoor is gebruik gemaakt van triplex gelamineerde platen. Het gebruikte beton is een mengsel van Ceracem/BSI, cement, staalvezels van 20 mm lang en 0,3 mm doorsnede, silicafume en gecalcineerd bauxiet.

 

Tekst : CAE Nederland B.V.

Afbeeldingen en informatie : Internetartikel; “Folly Zonnestraal” op hurksbeton.nl, 2005.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.uhsb.nl/?p=150

Geef een reactie